Vitato varieti baru keledek
|
Ubi keledek bukanlah asing kepada kita. Ia sering menjadi menu dalam hidangan seharian. Cuma mungkin ramai yang tidak sedar akan khasiat dan nilai pemakanannya. Bergantung kepada jenisnya, ada yang kaya dengan bahan antioksida seperti b-karoten (memberi warna oren pada ubi) yang ditukar menjadi vitamin A apabila di dalam badan. Ada pula yang mengandungi vitamin C, vitamin E dan antosianin (memberi warna ungu).
Dalam semua jenis ubi keledek terdapat kandungan serabut diet dan zat galian kalium agak tinggi. Serabut diet ini berkesan menentang diabetis, sembelit dan kanser usus besar. Kalium pula berguna untuk mengatasi tekanan darah tinggi dan baik untuk jantung. Bagi menunjukkan kepelbagaian baka keledek, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) memperkenalkan varieti Vitato. Ubi keledek ini mempunyai banyak berkhasiat dan boleh dimakan segar atau diproses untuk jadikan tepung atau bahan masakan.
0 comments:
Post a Comment