KopieSatu jenama semakin popular.


(dari kiri) Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamed Sharif Abdul Aziz bersama Ahmad Shafeez Ibrahim, Shikh Maidin Abdul Kadir dan Badruddin Amiruldin pada pelancaran pengedaran KopieSatu di Restoran Seri Bidara, Petaling Jaya baru-baru ini.


KOPI merupakan minuman yang dinikmati di seluruh dunia. Kenikmatan minuman ini dikongsi bersama oleh semua orang daripada pelbagai negara dan budaya.

Menurut edisi 2010 Laporan Statistik Kopi, minuman ini berada di belakang petroleum sebagai komoditi paling banyak di urusniaga di dunia, iaitu lebih kurang 400 bilion cawan diminum setiap tahun.

Minat terhadap kopi sudah menapak di Malaysia sejak sekian lama. Jenama kopi tempatan sudah lama memenuhi pasaran.

Namun kini, ia diperkuatkan lagi dengan kehadiran jenama-jenama antarabangsa selain kopitiam yang tumbuh ibarat cendawan selepas hujan.

Tarikan terhadap kopi kerana bau harum biji kopi yang baru digiling selepas direndang dengan dicampur gula, marjerin dan tepung.

Selepas itu, ia dibancuh menjadi kopi yang pekat dan dihidangkan dengan cawan-cawan tembikar.

Sementara warga desa dan peminat kopi veteran berpuas hati dengan keenakan kopi tanpa mengendahkan jenama di samping kurang memberi perhatian kepada persekitaran untuk menikmati kopi, penduduk bandar-bandar - khasnya golongan muda ada cita rasa tersendiri.

Mereka suka bergaya - beratur panjang di francais-francais kopi seperti San Francisco, Gloria Jeans, Starbucks, dan Coffee Bean, yang menawarkan pelbagai jenis kopi berjenama bersama pelbagai perisa eksotik.

Pelanggan mewah ini kini mempunyai satu pilihan jenama tempatan iaitu KopieSatu, satu adunan kopi premium istimewa yang cipta oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), yang semakin boleh dilihat di bistro dan kafe popular di sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor.

Bagaimana ia bermula?

Pada 1974, semasa industri kopi menghadapi kesukaran, FAMA membuka sebuah kilang kopi di Banting, Selangor, yang membawa harapan bagi penanam kopi di Kedah, Selangor dan Johor.

Kilang itu membeli kesemua biji kopi Liberica yang dikeluarkan oleh warga tempatan, bersama biji kopi Robusta yang dimport dari Indonesia dan memprosesnya menjadi serbuk kopi yang diedarkan ke kedai-kedai kopi di seluruh Semenanjung.Operasinya kemudian diperluaskan dengan mengeluarkan uncang kopi Anggerik 3-in-1 menggunakan biji kopi robusta yang ditanam di Sabah dan Sarawak.KopieSatu adalah hasil ilham mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang mahu melihat satu jenama tempatan bersaing dengan tawaran kopi istimewa yang didominasi oleh francais asing di negara ini.Kopi istimewa itu pula boleh dikatakan tidak berdasarkan adunan daripada sejenis biji kopi sahaja.Amalan lazim ialah mengadun biji kopi berlainan yang berlawanan rasa untuk mendapatkan rasa yang lebih lembut.

Proses adunan, yang kini telah menjadi satu seni, mewujudkan rasa yang lebih hebat daripada setiap satu jenis kopi yang diadun itu.“Walaupun biji Arabica adalah yang terbaik dan menawarkan rasa yang kaya dan berperisa tinggi, rahsia dalam menghasilkan rasa yang unik dan tersendiri bergantung kepada proses adunan dan teknik rendang”, kata Pengerusi Hab Operasi KopieSatu, Shikh Maidin Abdul Kadir.Katanya, mencari satu lagi kopi istimewa yang mempunyai perisa serta kualiti tersendiri merupakan tugas yang sukar.Ia mengambil masa hampir tiga tahun untuk mendapatkan formula bagi adunan yang tepat serta teknik merendang untuk menghasilkan KopieSatu”, tambah Shikh Maidin.

Akhirnya, KopieSatu, yang diadun daripada campuran tiga jenis biji kopi Arabica yang diimport dari Indonesia, pertama kali muncul pada 2003 bersama enam menu kopi.

Perkenal rasa kepada orang ramai

KopieSatu diperkenalkan kepada umum di konvensyen-konvensyen kebangsaan dan peringkat negeri serta pameran seperti Hari Petani, Penternak dan Nelayan (HPPNK).

Untuk mengukur penerimaan antarabangsa, minuman itu juga dihidangkan pada acara sukan bermotor antarabangsa dan acara-acara sukan, termasuk pameran antarabangsa seperti acara dwi-tahunan Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) yang diadakan baru-baru ini.Di ibu pejabatnya, FAMA menjalankan sesi ujian rasa bersama pakar-pakar perasa kopi dan para diplomat untuk mendapatkan pendapat mereka berhubung perisa, warna dan aroma pelbagai kopi istimewa. Minuman ini menerima sambutan baik daripada mereka.Hasil daripada penyelidikan insentif dan pembangunan produk, KopieSatu kini dihidangkan dalam 23 menu dengan slogan Good taste that comes to you (Rasa hebat yang datang kepada anda)

Galak penyertaan bumiputera

“Sebagai satu inisiatif untuk membangunkan sebuah pasaran bagi kopi Malaysia dan menggalakkan industri pertanian tempatan, KopieSatu merupakan platform paling baik untuk menceburi industri kopi bagi usahawan Bumiputera yang terbabit dalam industri kecil dan sederhana,” kata Pengerusi FAMA Datuk Paduka Badruddin Amiruldin di pelancaran pengedaran KopieSatu di Restoran Seri Bidara di Bandar Sunway, baru-baru ini.

Restoran Seri Bidara merupakan kedai makan pertama menawarkan keseluruhan 23 menu KopieSatu. Pemiliknya, Ahmad Shafeez Ibrahim, 23, berkelulusan diploma dalam Pengurusan Perniagaan dan Seni Masakan, merancang untuk membuka lima lagi kedai kopi yang sama dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Bagi mereka yang berminat untuk turut serta dalam perniagaan KopieSatu, FAMA telah menyediakan tiga mod penyertaan yang disediakan khusus untuk memenuhi keperluan berbeza bagi mereka yang berminat dalam perniagaan minuman kopi.Mereka yang baru mahu bermula mempunyai pilihan sama ada untuk melabur dalam satu warung tetap yang memerlukan pelaburan sebanyak RM35,000, atau pelaburan RM150,000 bagi karavan bergerak.Selain daripada kiosk atau kenderaan bermotor dan pengubahsuaian bagi karavan; kos itu turut mengambil kira pakaian seragam, mesin untuk bru kopi, peralatan lain, dan latihan intensif seminggu bagi dua orang, yang dijalankan di Pusat Hab Operasi KopieSatu FAMA di Puchong.

Mereka yang sudahpun mempunyai kedai hanya perlu melabur RM30,000 bagi peralatan, pakaian seragam serta latihan sebelum mereka boleh menghidangkan KopieSatu di permis perniagaan mereka.Bukan seperti jenama kopi gourmet yang lain, usahawan KopieSatu tidak dikenakan bayaran deposit francais yang tinggi.

Untuk memastikan setiap bru itu unggul dan kepuasan pada setiap cawan, kesemua kedai KopieSatu dilengkapi secara profesional Mesin Espresso Mairali yang dikilangkan di Singapura di bawah lesen Quality Espresso di Sepanyol. Bersama pakej pelaburan yang menarik ini, FAMA telah menetapkan sasarannya untuk mewujudkan 50 orang usahawan KopieSatu menjelang hujung tahun ini.

Dalam gaya hidup pesat hari ini, menikmati segelas kopi panas yang menyegarkan sambil membaca buku, mendengar muzik yang diminati atau berbual bersama rakan-rakan karib; mungkin sesuatu yang begitu hebat rasanya. Dengan lebih ramai pengguna menemui tahap kualiti dan perisa pada KopieSatu, banyak pertanyaan diterima daripada pelabur dan usahawan yang berminat.

Selain itu operasi peruncitan sedia ada merentasi kawasan-kawasan perumahan di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang; termasuk agro-bazaar di kawasan R&R di sepanjang lebuh raya PLUS, FAMA telah menerima permintaan daripada Terengganu, Kelantan, Johor dan Sabah.

Terdapat rancangan untuk memperkenalkan KopieSatu di luar negara. Menurut Shikh Maidin, rundingan untuk memulakan sebuah kedai Kopiesatu di Perth, Australia sedang dijalankan.

“FAMA akan mencari jalan bersama Perbadanan Pembangunan Pelancongan (TDC) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) untuk menggunakan kelebihan daripada Kempen Global Dapur Malaysia dan memperkenalkan KopieSatu di arena antarabangsa”, kata Badruddin.

Sementara itu, mereka yang berminat untuk menjadi usahawan KopieSatu boleh sama ada menghubungi terus ibu pejabat FAMA di 03-61262020 atau Pusat Operasi Hab FAMA di Puchong Jaya di 03-58824172. – BERNAMA

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Kopi Gantang warisan asli.


SERBUK kopi yang telah diproses dibungkus mengikut kandungan berat yang berbeza menggunakan mesin khas.


APA pun jenamanya, apa juga campuran dalam setiap ramuan, kopi mempunyai kumpulan penggemar tersendiri. Keunikan rasa dan aromanya telah menjadikan ia sebagai minuman yang sangat popular di seluruh dunia.

Malah, khasiat kopi yang kaya dengan bahan antioksida turut menambahkan keistimewaan minuman harian berkenaan.

Kesempurnaan dan kelazatan rasa kopi sebenarnya dipengaruhi oleh teknik pemprosesannya seperti memanggang, menggoreng, mengisar dan diadun bersama-sama bahan-bahan penambah perisa.

Justeru, banyak syarikat perusahaan minuman itu berusaha mencari formula terbaik untuk menghasilkan ramuan kopi yang lain daripada lain.

Di sebalik kemunculan pelbagai jenama kopi di pasaran, kita tentunya pernah menyedari satu jenama tempatan dikenali sebagai Kopi Gantang yang semakin mendapat perhatian terutama di utara tanah air.

Kopi ini unik kerana dihasilkan secara tradisional menggunakan arang. Kopi Gantang sebenarnya telah mula dihasilkan secara kecil-kecilan sejak tahun 1990.

Menurut pengusahanya, Mohamad Hasan Mohamed Rawther, 45, sebelum memulakan perniagaan tersebut, dia telah berkerja di sebuah kilang kopi Cap Songkok di Baling, Kedah selama enam tahun bermula tahun 1984.

‘‘Bermula dari situ, pada tahun 1990 saya mula terfikir untuk cuba menghasilkan ramuan kopi dengan resipi sendiri. Waktu itu, semua proses dijalankan secara tradisional.

‘‘Serbuk kopi yang siap diproses akan dibungkus dalam pek seberat 150 gram sebelum dijual menggunakan motosikal di sekitar kawasan kampung dengan harga seringgit satu paket,’’ katanya ketika ditemui di kilangnya di Baling, Kedah baru-baru ini.

Selepas tiga tahun, Mohamad Hassan yang berasal dari kampung Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah kemudian mendaftarkan syarikat perusahaan kopinya di bawah nama Gantang Enterprise.

Dengan bermodalkan RM1,500, dia membeli beberapa peralatan sokongan untuk membantu aktiviti perusahaan kopinya di bangunan kilang sementara di Kampung Kuala Pegang, Baling.

Pada tahun 2002, kilang kopinya berpindah ke kawasan tapak tetap seluas tiga ekar di Kampung Mengkuang Hujung, Baling.

Melihat sambutan pasaran yang memberansangkan, pada tahun 2009, Mohamad Hassan telah membuat pinjaman modal sebanyak RM20,000 daripada Agrobank menerusi Modal Usahawan 1Malaysia (MUS1M) dan RM50,000 pada tahun 2010.

Kini, kilangnya telah mempunyai beberapa peralatan utama seperti empat kuali menggoreng, dua buah mesin pengisar dan dua mesin pembungkus.Bagi bekalan biji kopi pula, Mohamad Hassan menggunakan jenis Robusta yang diimport dari Indonesia selain diperolehi daripada penanam tempatan.‘‘Sebelum ini saya pernah cuba untuk menanam sendiri kopi tetapi ia melibatkan kos yang terlalu tinggi.‘‘Lebih mudah membelinya melalui orang tengah terutama daripada Indonesia dengan harga RM5,000 untuk satu kontena,’’ katanya yang mempunyai lapan orang anak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Virtual Scope bantu usahawan IKS bina laman web promosi produk


KUALA LUMPUR 15 Dis. - Kesukaran usahawan tempatan untuk memasarkan produk industri kecil dan sederhana (IKS) menjadi antara punca perniagaan tersebut kurang berjaya di negara ini.Rata-rata mereka yang terdiri daripada usahawan bumiputera tidak mahir memasarkan produk mengikut cara moden dan masih menggunakan kaedah pemasaran lama termasuk jualan rumah ke rumah.Justeru sebuah syarikat milik bumiputera, Virtual Scope Sdn. Bhd. tampil menawarkan perkhidmatan perisian untuk membantu usahawan IKS membina laman web bagi mempromosikan produk mereka sehingga ke peringkat global.Pengarah Eksekutifnya, Zawahir Abdullah berkata, dengan perkhidmatan perisian itu, usahawan IKS dapat membina laman web untuk mempromosi serta memasarkan produk keluaran mereka secara dalam talian.

''Kami telah mengenal pasti masalah utama usahawan IKS tempatan adalah tidak mahir dalam memasarkan produk mereka. Kebanyakannya tidak mahir membina laman web perniagaan untuk mempromosikan produk walaupun sedar ia merupakan medium pemasaran terbaik pada masa kini.

''Jadi, kami cuba membantu mereka dengan menawarkan produk berbentuk perisian komputer iaitu MyOwnWeb2u.com yang membantu menyediakan laman web perniagaan dengan mudah dan boleh dilakukan sendiri,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Zawahir, perisian yang dicipta oleh syarikatnya itu amat mudah digunakan kerana ia mengaplikasikan kaedah 'Do It Yourself' (DIY) yang menyediakan tapak laman web dan usahawan hanya perlu memasukkan maklumat serta gambar produk sahaja.Katanya, idea untuk membina perisian tersebut timbul apabila mendapati kebanyakan usahawan IKS tempatan terdiri daripada masyarakat kampung yang kurang mahir mengendalikan laman web.

''Pada zaman serba canggih yang segalanya boleh dilakukan menerusi Internet, usahawan IKS sepatutnya menggunakan peluang yang ada ini untuk meluaskan lagi perniagaan mereka sehingga ke peringkat global.''Kami membina perisian ini juga bagi menyokong saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya Internet dapat digunakan sebagai medan bagi mempertingkatkan ekonomi dengan menjalankan aktiviti perniagaan secara dalam talian,'' jelasnya.

Beliau menyasarkan seramai 100,000 usahawan IKS akan menggunakan perkhidmatan tersebut tahun depan.Zawahir berkata, perkhidmatan perisian berharga RM365 itu akan dilancarkan secara rasmi pada 22 Disember ini.Sebarang pertanyaan lanjut berkaitan perkhidmatan tersebut boleh menghubungi Mohd. Rayus Abdul Rahim di talian 010-423772 atau Hasrol Amri Abu Yazid di talian 012-2592759.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Wujudkan segera Kementerian Perusahaan Kecil dan Sederhana.

KUALA LUMPUR 12 Dis. - Konsortium Usahawan Makanan dan Industri Asas Tani Sdn. Bhd. (Komita) menggesa kerajaan agar mewujudkan segera Kementerian Perusahaan Kecil dan Sederhana sekiranya mahu melihat golongan usahawan kecil bumiputera berdaya saing dan maju di negara ini.Presidennya, Sheikh Ahmad Dusuki Sheikh Mohammad berkata, langkah itu wajar kerana segala permasalahan yang dihadapi oleh usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) bumiputera selama ini akan dapat ditangani dengan lebih efektif.

''Komita juga yakin dengan kewujudan kementerian itu, segala permasalahan golongan usahawan kecil sudah tentu dapat diatasi dengan lebih berkesan kerana ia mempunyai menteri dan juga agensi khusus di bawahnya," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.Beliau diminta mengulas komen Awang Selamat dalam ruangan Bisik-Bisik Mingguan hari ini yang bangga dengan kejayaan Komita mempromosikan produk usahawan kecil di luar negara seperti di Perth, Australia baru-baru ini, walaupun tidak mendapat tempat di negara sendiri.Awang juga turut mempersoalkan dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan produk-produk keluaran bumiputera adalah tidak bermutu, justeru ada antaranya gagal mendapat tempat di pasar raya besar.

Sambil menyokong ulasan Awang itu, Ahmad Dusuki juga menafikan perkara itu dan ini dibuktikan dengan pengiktirafan pihak kuarantin Australia yang cukup dikenali dengan peraturan ketatnya.

Beliau seterusnya berkata, cadangan mewujudkan kementerian itu adalah jalan terbaik kerana Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi sebelum ini sebenarnya banyak membantu usahawan bumiputera sebelum ia dibubarkan.Sementara itu, Ahmad Dusuki menambah, sudah sampai masanya kerajaan mengkaji semula kelulusan lesen untuk mendirikan pasar raya besar atau pasar raya di negara ini.Beliau menegaskan, kelulusan lesen pasar raya yang tidak dikawal atas alasan pelaburan langsung asing (FDI) negara tidak boleh dijadikan alasan kerana kehadiran mereka tidak membantu PKS.''Tidak ada gunanya jika pasar raya besar dan pasar raya yang diberi lesen, tetapi kemudiannya menyisihkan produk usahawan kecil daripada memasuki pasaran, ini akhirnya tidak membantu usahawan PKS untuk memasarkan produk mereka," tegas beliau.

Selain itu, beliau turut mencadangkan kerajaan agar membantu peniaga runcit bumiputera terutamanya di luar bandar dengan kursus kemahiran komunikasi dan menyediakan geran bagi meningkatkan sistem dalam kedai runcit mereka dengan peralatan komputer.

Sementara itu, Setiausaha Komita, Suriati Abd. Rahman berkata, komen Awang Selamat mengenai perkara itu ada kebenarannya dan diharapkan pasar raya besar di negara ini melihat sendiri pengiktirafan Australia terhadap produk bumiputera.Beliau juga berkata, kementerian yang dipertanggungjawabkan perlu memainkan peranan lebih proaktif membantu golongan usahawan PKS bumiputera yang kini semakin tidak bermaya.

''Kementerian terbabit perlu memainkan peranan kerana jika produk bumiputera diterima di negara asing, kenapa tidak di negara sendiri.''Saya rasa ada rakyat di negara ini tidak kenal pun produk kita sendiri," katanya yang memuji langkah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) yang sentiasa membantu usahawan PKS bumiputera memasarkan produk mereka ke luar negara.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Pengkalan data usahawan Bumiputera diwujudkan

JOHOR BAHRU 12 Dis. - Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) mahu mewujudkan pengkalan data yang komprehensif tentang usahawan bumiputera, kata Menterinya, Datuk Seri Mustapa Mohamed hari ini.Menurutnya, pengkalan data yang tepat serta komprehensif akan digunakan untuk tujuan perancangan serta mengubal polisi bagi membangunkan usahawan bumiputera pada masa depan.Beliau berkata demikian di dalam teks ucapannya pada majlis penutup Program Transformasi Usahawan Bumiputera Berdaya Saing Peringkat Negeri Johor anjuran bersama MITI dengan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Johor di sini.Teks ucapannya dibacakan oleh penasihat MITI. Datuk Abdul Hadi Othman.MITI, katanya sedang memperkemaskan sistem pengurusan data bagi membantu pengutipan, penganalisaan dan penggunaan data dalam perancangan dan pembangunan dasar serta di dalam membuat keputusan.

"Program Tranformasi Usahawan Bumiputera Berdaya Saing merupakan satu Model Pembangunan Usahawan Bumiputera yang menjurus kepada menyediakan pengkalan data tahap daya saing usahawan bumiputera mengikut tahap tinggi, sederhana dan rendah yang mengambil kira dimensi usahawan," katanya.Beliau berkata kerajaan sangat memerlukan masyarakat usahawan bumiputera yang berdaya saing.Masyarakat usahawan bumiputera yang berdaya saing katanya, adalah satu Komuniti Perindustrian Usahawan Bumiputera yang komersial dan dinamik dengan jumlah dan bilangan yang besar serta berjaya menembusi pasaran global.Komuniti usahawan bumiputera yang berjaya perlu memiliki ciri-ciri seperti tahap ketahanan yang tinggi, mampu berdikari dan memiliki ketahanan dalaman tanpa bantuan kerajaan, kata Mustapa.Ia juga perlu bersaing dalam pasaran atas merit, kemampuan dan keupayaan sendiri tanpa bergantung kepada status atau keistimewaan bumiputera.Beliau juga mahu melihat usahawan bumiputera terus berkembang dengan mengambil peluang potensi-potensi baru dalam pertumbuhan ekonomi negara terutamanya di dalam sektor seperti industri, perdagangan dan perkhidmatan.

Selain itu, Mustapa berkata syarikat usahawan bumiputera perlu turut memberi tumpuan yang secukupnya kepada aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) bagi memudahkan peralihan kepada aktiviti nilai tambah yang lebih tinggi."Ini adalah penting supaya usahawan bumiputera turut memiliki kelebihan berbanding dengan pesaing, dari segi kualiti, inovasi dan daya tarikan produk dan perkhidmatan," katanya. - Bernama

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Perlu kenal pasti peluang PKS

KUALA LUMPUR 3 Dis. – Institusi sokongan Bumiputera perlu mengenal pasti peluang untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bumiputera memain peranan penting dalam pembangunan 12 sektor dalam Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA).Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) hari ini, hari ini berkata, pembangunan kapasiti dan kebolehan PKS harus diarahkan terhadap usaha memenuhi potensi mereka dalam 12 NKEA ini.

Katanya, keberkesanan institusi sokongan bumiputera seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA), Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB), Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan lain-lain, perlu diperbaiki melalui rasionalisasi dan penyelarasan untuk mengurangkan duplikasi dan mencapai akauntabiliti yang besar.

Program pembangunan kapasiti dan kebolehan untuk tujuan kebolehmampanan, hendaklah terus diperuntukkan kepada PKS bumiputera dan bukan bumiputera berdasarkan prinsip-prinsip mesra pasaran yang sama.Menurut MPEN, strategi untuk melahirkan bumiputera PKS yang berdaya saing, perlu jelas dari peringkat permulaan.Untuk tujuan ini, MEB mencadangkan peruntukan perolehan oleh pihak Kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk masyarakat perdagangan dan perindustrian bumiputera (BCIC) perlu diteruskan, tetapi disasarkan kepada PKS bumiputera sahaja.

Katanya, PKS bumiputera perlu menjadi usahawan yang berdaya saing tinggi memandangkan peruntukan tersebut akan dikurangkan secara berperingkat apabila perolehan perbelanjaan kerajaan menurun selaras dengan keadaan fiskal kerajaan.

MPEN mengambil maklum mengenai Rancangan Malaysia ke-10 yang mengekalkan 30 peratus pemilikan ekuiti korporat bumiputera sebagai sasaran pada peringkat makro.Sebahagian daripada tugas bagi mencapai sasaran pemilikan ini akan diberikan kepada badan tujuan khas seperti Ekuiti Nasional Bhd. (EKUINAS), PNB, Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Lembaga Urusan Tabung Haji, PUNB dan Yayasan Amanah Hartanah Bumiputera.Menurut MPEN pendekatan baharu ini memupuk perbincangan mengenai peningkatan pemilikan harta yang melewati ekuiti korporat, termasuk aset-aset yang lain terutama aset nyata dan hartanah serta sumber kewangan terkumpul dan pelaburan oleh institusi.

Kerajaan memberi keutamaan kepada peningkatan penyertaan bumiputera dalam pekerjaan dan profesion yang berpendapatan tinggi,, kata MPEN.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Mutabak Raja


SHEIKH Ahmad Dusuki Sheikh Mohammed menunjukkan murtabak raja sejuk beku keluaran syarikatnya di MAHA 2010, Serdang, semalam.

KUALA LUMPUR 2 Dis - Murtabak raja terkenal di Kelantan tetapi mungkin tidak ramai yang pernah mendengar nama dan berpeluang merasai keenakannya.

Bersaiz besar dan mempunyai inti yang banyak, ia sememangnya menjadi makanan yang cukup popular di kalangan rakyat negeri Cik Siti Wan Kembang itu.

Bagi mengembangkan populariti makanan itu ke serata Malaysia, Muslim Best Food Industries Sdn. Bhd, mengambil inisiatif menjadikannya sebagai produk sejuk beku yang mampu disimpan lama.

Menurut Pengarah Eksekutifnya, Sheikh Ahmad Dusuki Sheikh Mohammed, sejak dilancarkan kira-kira enam bulan lalu, produk yang mempunyai ketebalan dua inci dan berat melebihi 600 gram itu nyata membawa pulangan memberangsangkan.

"Paling membanggakan, sewaktu kami menyertai Karnival 1Malaysia Best di Perth baru-baru ini, semua 300 kotak yang dibawa habis dijual dalam masa hanya dua hari.

"Maklum balas diterima juga menggalakkan. Ia kerana kami amat mementingkan kualiti dengan menggunakan 100 peratus daging lembu tempatan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di gerainya di Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA 2010) dekat sini hari ini.Murtabak itu boleh dimiliki dalam tiga perisa iaitu sardin berperisa nanas, kari ayam dan daging lada hitam.

Sheikh Ahmad menambah, sempena MAHA 2010, pengunjung berpeluang membeli murtabak tersebut pada harga RM14 berbanding harga biasa RM16."Produk ini tidak dijual di mana-mana pasar raya dan ia hanya dijual melalui stokis kami di seluruh negara. Kami juga sedang mencari stokis baru dan jika ada yang berminat mereka boleh hubungi saya di talian 03-80622781," katanya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Nostalgia nasi lemak Tanglin


Restoran Nasi Lemak Tanglin yang terletak di Bangsar, Kuala Lumpur.


SENARIO orang beratur panjang untuk membeli nasi lemak Tanglin pada setiap pagi menjadi nostalgia manis bagi sebilangan warga Kuala Lumpur.

Nama nasi lemak Tanglin diperoleh daripada tempat ia dijual, iaitu Poliklinik Komuniti Tanglin. Terletak tidak jauh dari Bukit Aman, Masjid Negara dan Sekolah Menengah Perempuan Methodist.

Ia cukup popular bukan saja di kalangan mereka yang bekerja atau tinggal berdekatan. Malah, ada yang datang sejauh Petaling Jaya, Shah Alam, Selayang dan sebagainya.Sekali pandang nasi lemak Tanglin sama sahaja seperti nasi lemak lain. Tetapi bagi yang mencubanya dapat merasakan kelainan pada sambal tumis yang cukup enak.Sambal tumisnya dimasak lama antara tiga atau empat jam sehingga bawang hancur dan sebati dengan kuah serta warnanya berubah menjadi merah kehitaman.Apa yang pasti, nasi lemak ini merupakan resipi tradisional pengasasnya, Suryati Jawirunnah sejak ia pertama kali dijual sekitar tahun 1948 di Kuala Lumpur.

Kini perniagaan tersebut telah diambil oleh anak-anaknya. Nasi lemak Tanglin masih lagi dijual secara tradisional di gerai di Tanglin pada waktu pagi.

Oleh kerana ramai yang membeli maka ia cepat habis.

Bagaimanapun kini penggemar nasi lemak tersebut boleh menikmatinya pada bila-bila masa selepas pembukaan Restoran Nasi Lemak Tanglin di Bangsar (berhadapan Bangsar Village).

Restoran milik Norain Abdul Jalil itu baru dibuka sejak bulan Februari lalu dan merupakan rakan niaga bersama anak Suryati, Zainal Abidin Hassan yang bertujuan untuk mempopularkan lagi nasi lemak Tanglin.

Pengurus restoran, Eizham Zulkifli berkata, lauk-pauk nasi lemak yang dijual di restorannya itu masih dimasak sendiri oleh Zainal Abidin dan akan dihantar ke restoran setiap hari. Cuma nasi lemak sahaja yang dimasak di restoran.

‘‘Keistimewaan nasi lemak ini adalah sambal ikan bilisnya. Apabila pelanggan membeli, sambal ini akan dicampurkan sekali dengan kuah hitam daging. Itu yang membuatkannya begitu sedap.‘‘Rasa sambal ini memang konsisten dan tidak berubah-ubah. Pelanggan memang sukakan sambal tersebut,’’ katanya yang menerima pelanggan pelbagai kaum.Selain sambal, terdapat banyak lagi lauk lain seperti sotong, rendang daging, rendang ayam, ayam goreng, limpa berlada, bergedil, sambal kerang dan paru goreng.Selain nasi lemak terdapat juga bermacam jenis makanan lain seperti mi rebus, kuay teow, asam laksa dan pelbagai jenis snek, makanan pencuci mulut, sup dan minuman yang menyelerakan.

Restoran yang mula dibuka sejak pukul 8.30 pagi hingga 12 tengah malam itu mengenakan harga yang amat berpatutan.Nasi lemak biasa dijual pada harga RM4.50, nasi lemak paru goreng RM9.45, nasi lemak sambal kerang RM10.45 dan nasi lemak rendang ayam atau daging RM12.45.Jika ditambah dengan lauk-pauk lain, harganya ditambah sedikit lagi dan hidangan ini memang cukup mengenyangkan dan memuaskan hati.Terdapat juga hidangan kombo, iaitu nasi lemak dengan satu lauk dan minuman teh limau cuma berharga RM10.Begitu juga kombo mi dan minuman teh limau yang berharga sama. Bagi kombo roti bakar hainan dengan telur setengah masak dan teh tarik atau kopi berharga RM5.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments